luni, 7 mai 2012

EMBRIOLOGIE 07.05.2012



FACTORII MEDIULUI EXTERN CARE POT INFLUENTA APARITIA MALFORMATIILOR CONGENITALE
Referitor la factorii exogeni (externi) trebuie subliniat de la inceput ca acesti agenti isi au actiunea maxima in timpul ORGANOGENEZEI (primele 2 luni de sarcina)

Factorii Mecanici
Acesti factori de cele mai multe ori trec neobservati. Un traumatism care intereseaza mama nu poate sa lezeze si embrionul din primele luni decat printr-o tulburare de nutritie data de o hemoragie a peretelui uterin si care aproape intotdeauna se termina cu avort.
Initial actiunea unui factor mecanic poate produce o perturbare in nidatia oului, fapt care antreneaza dupa sine o irigare cu sange defectuoasa a acestuia. Oul fiind slab nutrit (irigat), va fi lipsit de posibilitatea unei dezvoltari normale.
Dintre factorii mecanici cei care afecteaza mai frecvent sarcina sunt cei endo-uterini; ex: infectiile membranelor prin aderentele si bridele secundare pe care le produc, pot periclita sarcina. Tot aici subliniem rolul pe care il are patul oului in geneza malformatiilor.
Este cunoscut bine faptul ca in hipoplazia uterului (incapacitatea uterului de a creste pentru a lasa copilul sa se dezvolte) rata malformatiilor congenitale este mult crescuta (aproximativ 28% dupa majoritatea autorilor)

Factorii Fizici
Experimenal s-a dovedit ca abaterile de la temperatura optima de 35-39 de grade, sunt prin excelenta teratogene (daunatoare) pentru unele animale.
Rolul cel mai important in cadrul factorilor fizici pentru producerea malformatiilor congenitale il indeplinesc radiatiile. Omul este expus actiunii permanente a razelor. Radiatiile neionizante (radiatiile UV), radiatiile ionizante (radiatiile gama), radiatiile corpusculare (alfa, beta), toate acestea pot provoca un mare numar de mutatii cromozomiale. S-au descris anomalii cromozomiale chiar dupa o serie banala de investigatii radiologice. A devenit o certitudine faptul ca radiatiile constituie unul din cei mai puternici factori teratogeni cunoscuti in patologia umana.
! Iradierea unei femei insarcinate antreneaza in functie de varsta sarcinii avort sau nasterea unui copil cu malformatii.
Perioada de maxima sensibilitate este cuprinsa intre a 2-a si a 6-a saptamana de viata intrauterina. Inainte de aceasta perioada dozele mai mari de 100 de R (rad) antreneaza constant moartea embrionului
Daca iradierea s-a facut intre a 2-a si a 6-a sapamana apar malformatii multiple si grave. In aproape jumatate din cazuri se nasc copii cu mircocefalie (creier mic), anecefalie (lipsa creierului) si anomalii scheletice. Influenta lor dezastruoasa s-a putut observa prin iradiatiile nucleare datorita exploziilor bombelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki. Peste 25% din nascutii ulterior au prezentat diferite malformatii congenitale grave.
In ultimul timp aportul imens de util al radiologiei in obstetrica, utilizata uneori in mod abuziv, a pus in discutie aceasta metoda din cauza nocivitatii radiatiilor asupra produsului de conceptie si asupra gonadelor.
Iodul radioactiv utilizat in scop diagnostic poate duce la aparitia malformatiilor congenitale.
! Penru a preveni accidentele trebuie respectate urmatoarele reguli:
-practicarea examenului radiologic la inceputul ciclului sau in timpul menstruatiei;
-abtinerea de la orice radiografie care nu este indispensabila la o femeie gravida;
-renuntarea la orice terapie sau optiune de diagnostic bazata pe folosirea iodului radioactiv;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu