luni, 7 mai 2012

SEMIOLOGIE 07.05.12


Luni de la 4-5 sa fie prezenti toti cei care au lipsit la primul test neaparat!!!

FACTORII DE NUTRITIE
-aportul alimentar si consumul energetic sunt factorii principali care conditioneaza starea de nutritie a unui pacient. Ea difera in functie de sex si varsta
-se evalueaza prin greutatea corporala in paralel cu inaltimea prin grosimea pliului cutanat (derm).
Pentru definirea greutatii ideale sunt importanti urmatorii parametri: inaltimea, greutatea, varsta, sexul si grosimea pliului cutanat (tesutul adipos)
Modificarile starii de nutritie pot fi:
-suprapondere si obezitatea
-emacierea si casexia

Supraponderea si Obezitatea
Supraponderea reprezinta cresterea greutatii corporale pe seama tesutului adipos cu 10-20 % fata de greutatea ideala
Obezitatea reprezinta cresterea greutatii corporale cu peste 20% pe seama tesutului adipos.
In producerea obezitatii sunt implicati urmatorii factori:
1. Factori nutritionali:
Cel mai important factor este aportul alimentar excesiv care poate fi consecinta unor tulburari in actul alimentar:
-Bulimie: pacientul mananca si nu are senzatia de satietate
-Polifagie: pacientul mananca de mai multe ori (ex: are 10 mese/zi)
-Mese bogate la ore neregulate
2. Stari psihice particulare care apar dupa traumatisme psiho-emotionante
3. Procese patologice: traumatisme cranio-cerebrale, boli cerebrale
4. Factor ereditar: obezitatea genetica
5. Factor endocrinologic: hiper/hipotiroidism, sindrom cushing
Obezitatea reprezinta factorul de risc pentru multiple boli:
-diabet zaharat
-ateroscleroza
-HiperTensiuneArteriala
-guta
-artroze
Clasificarea obezitatii
Dupa aspectul morfoclinic distingem
a) Obezitatea generalizata in care acumularea de grasime se face uniform pe torace membre si abdomen
b) Obezitatea segmentara  in care acumularea se face in anumite zone
c) Forma ginoida in care tesutul adipos apare la nivelul soldurilor, coapselor, feselor si se asociaza cu gonartroza si boala varicoasa
d) Forma androida: grasimea este distrusa pe partea superioara a organismului (ceafa, regiunea deltoidiana, torace, partea superioara a abdomenului) si se asocieaza cu diabetul zaharat, hiperlipoproteinemie
e) In functie de numarul si volumul adipocitelor avem: obezitate hipertrofica, obezitate hiperplazica (apare la copii), obezitate mixta.

Emacierea si Casexia
Emacierea reprezina scaderea ponderala fata de greutatea ideala cu peste 15% conform indicelui Brocam.
Cand scaderea ponderala depaseste 30% si se face pe seama tesutului muscular vorbim de casexie.
Bolnavul emaciat apare foarte slab cu membrele, fata si trunchiul subtiri si oasele faciale sunt evidente. Structura grasoasa care dispare se numeste gura lui Bichat (apare la nivelul pometilor care devin foarte pronuntati)
Cauzele starii de slabire:
1. Carenta de aport
2. Exces de consum: eforturi excesive
3. Afectiuni digestive: stenoza esofagiana/gastrica, paraziti intestinali, rezectii intestinale, pancreatita cronica, ciroze hepatice, neoplasme digestive
4. Stari infectioase:TBC, supuratii cronice
5. Boli endocrino-metabolice: diabetul zaharat decompensat, hipertiroidism
6. Boli de sange: leucemii, anemii cronice
7. Stari neuropsihice particulare: socuri psihice, depresie, anorexie mintala

Tulburarile de constiinta
Constiinta reprezinta o functie complexa a SNC-ului de integrare in timp si spatiu si de relatie cu mediul inconjurator.
Formele de manifestare ale constiintei sunt:
-stare de veghe
-somnul
Principalele perturbari ale constiintei sunt:
-torpoarea: este o stare caracterizata prin scaderea tonusului emotional, lipsa de initiativa, indiferenta si apatie. Bolnavii se comporta ca si oamenii somnorosi. Apare in boli febrile si surmenaj
-obnubilarea: este o forma mai avansata de perturbare a constiintei in care functiile psihice sunt incetinite si anume: pragul perceptiei este crescut dar intrebarea nu este inteleasa si raspunsul este absent, uneori neadecvat. Poate sa apara in perioade febrile, intoxicatii cu alcool si cu unele medicamente.
-stupoarea: este o tulburare mai grava a constiintei caracterizata printr-o completa indiferenta fata de tot ce este in jur
(dezorientarea temporo-spatiala). Bolnavii stau nemiscati cu privirea fixa. Se intalneste in boli infectioase grave, in stari toxice grave, schizofrenie.
-pierderea constiintei (lipotimie si sincopa de scurta durata si de lunga durata: coma)
Lipotimia (lesinul): este o pierdere brusca partiala si de scurta durata a constiintei cu relaxare musculara partiala sau completa si functiile vegetative incetinite. Este generata de scaderea tensiunii arteriale si scaderea debitului sanguin cerebral. Simptomatologia lipotimiei este reprezentata de senzatia de rau, ameteala, epigastralgii (senzatii de voma), greata, tiuituri in urechi, vedere ca prin ceata, paloarea accentuata, puls redus, hipotensiune arteriala, pierderea constiintei care nu e totala si nici profunda care revine  in cateva momente daca pacientul e in clinostatism
Sincopa: pierderea brusca si de scurta durata(secunde sau minute) a constiintei si locomotiei insotita de caderea brusca dar netraumatizanta. Este consecinta unei ischemii tranzitorii cerebrale sau a unei schimbari in compozitia sangelui care iriga creierul. Se sfarseste fie prin revenirea la normal sau prin moarte. Cauze: cauze vasculare (prin hipotensiune, ortostatica sincopoatusigen), cauze cardiace(tahiaritmii, stenoza aortica, embolie pulmonara), crize de isterie, hipoxia, diminuarea dioxidului de carbon, hipoglicemia
Coma: este starea caracterizata prin pierderea completa sau partiala si de lunga durata a constiintei, motilitatii voluntare si a sensibilitatii dar cu pastrarea functiilor vegetative: respiratie, circulatie sangvina etc., care sunt modificate. In functie de intensitatea pierderii constiintei avem:
1. Starea precomatoasa: bolnavul este obnubilat, incoerent in gandire si exprimare, dar reactioneaza la excitanti puternici
2. Coma Vigila: este coma medie cand bolnavul nu raspunde la intrebari doar la stimulii durerosi determina reactie
3. Coma profunda: pierderea completa a constiintei, relaxare musculara, pierderea sensibilitatii reflexelor si tulburari la nivelul circulatiei si respiratiei
4. Coma depasita/ireversibila: se caracterizeaza prin suprimarea completa atat a functiilor nervoase cat si a celor vegetative, viata putand fi mentinuta numai pe cale artificiala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu